Pages

Saturday, August 15, 2009

suatu peringatan..


hmm...jam 8 malam tadi aku tgk berita hari ini shj dah genap 56 org yg meninggal disebabkan H1N1 dan rata2 pemimpin menyatakan kebimbangan kerna kian hari angka yang menjadi korban semakin meningkat.itu belum lagi dicampurkan dengan angka yg menjadi korban satu dunia.dan angka ini semakin hari makin meningkat.dalam hati aku pun dah tercetus kerisauan melihat sume ini.sesuatu berkenaan Peringatan!


Sedikit info yg aku petik dari sebuah artikel ada mengatakan

"Kebanyakan kes selesema babi yang disebabkan virus H1N1 ini menggabungkan genetik babi, burung dan manusia.dan diantara gejala dan tanda jangkitan virus itu adalah demam, batuk, sakit badan serta susah bernafas, selain dikesan berlaku di kalangan mereka yang mempunyai kaitan dengan ternakan babi. Sehingga kini belum ada vaksin khusus untuk melindungi virus babi itu dan belum jelas bagaimana virus selesema manusia sekarang ini dapat melindunginya. Saintis mengatakan ia penemuan sejenis virus baru dan ia boleh merebak daripada manusia kepada manusia."


Maka benarlah ia merupakan tanda-tanda akhir zaman dan alam ini menghampiri ke penghujungnya. Sesuatu benda akan pasti mati dan musnah dan alam ini pasti juga musnah. Tanda-tanda kiamat kecil sudah ada kesemuanya, yang belum muncul hanyalah tanda-tanda besar. Ini adalah peringatan dan pengiktibaran kepada semua umat manusia supaya kembali kepada Islam yang sebenarnya.


Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa dunia ini telah hampir akhir zaman bahkan Baginda mengumpamakan seperti seorang yang terlalu bongkok. Tentang fenomena alam yang terjadi dan penyakit-penyakit ganjil (seperti Coxsackie, JE, SARS, Selsema Burung dan kini Selsema Babi pula) disebutkan oleh Rasulullah SAW sebagai tanda-tanda qiamat.


Dari Ibnu Umar Rasulullah SAW bersabda;
Bagaimana keadaan kamu ketika lima perkara berlaku di kalangan kamu, dan aku berlindung dengan Allah dari terjadinya perkara itu kepada kamu atau kamu sempat menempuhnya. Tidak timbul kemungkaran di kalangan satu-satu bangsa melainkan mereka melakukannya secara terang-terang, akan timbul penyakit taun dan penyakit-penyakit yang tidak pernah ada terhadap orang-orang sebelum mereka (penyakit ganjil).”
(HR: Ibnu Majah)


hmm bila renung2 kembali..saban hari bila melihat berita, mmg dah banyak sgt kita lihat dan dgr kejadian spt berlakunya gempa bumi, banyak berlakunya huru-hara yang menyebarkan kejahatan,banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan..lebih tragis baru2 ni ttg penemuan mayat bayi yg ditemui mati di tandas sekolah agama baru2 ini. rasanya ada 2 kes baru2 ni dlm masa yg terdekat.isk camne mereka bole tergamak buat macam tu.sedangkan haiwan pun sayangkan anaknya. inikan pula kita manusia yg diberikan akal fikiran.

Ya Allah, dunia akhir zaman yg membuatkan aku t'kesima dan m'insafi diri.terlalu byk kemungkaran, kezaliman disana sini. mungkin Allah menurunkan bala ujian dan musibah bserta wabak penyakit ini sebagai peringatan dariNya akan kekuasaan Allah. beringatlah kita.


hmm oh ye, dalam next post aku nanti akan aku selitkan artikel ttg tanda-tanda hari kiamat utk renungan kita semua. sebelum ni mmg dah lama aku nak masukkan dalam blog aku tp asyik tlupa je. semoga apa yg baik akan dapat kita kongsikan bersama..“Demi masa, Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal salih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

0 comments:

Post a Comment