Pages

Saturday, January 2, 2010

F.R.I.E.N.D.S

video

video nie khas utk kwn2 aku..

hmm lagu nie aku ingat lagi 1st time aku dengar masa kat upm bila kwn aku adila cakap yang lagu ni mmg bes sgt2 n soo sad. tapi masa tu aku takdela rasa pe2 sangat huhu.tapi hari nie bila aku dengar balik lagu nie..alamak sedihnye... teringat ngan kwn2 aku masa zaman2 study @KPTM n UPM dulu..kenangan yg sungguh indah. skrg masing2 dah keje..dah ada hidup masing2..dan ada yang jauh2 pulak tu dari aku. apapun aku rindu korang...hukhuk..

MySpace

"

"

p/s: nape arini cam sentimental cikit aku ye...hmmmm

Friday, January 1, 2010

nak tips study?..


baru2 ni ada beberapa orang yang tanya aku ttg tips belajar. camne cara aku study dulu.hmm ok, aku takdela hebat mana pun tapi aku akan cuba share tips2 study masa zaman2 aku belajar dulu utk adik2 kat luar sume yek. mana yang elok bolelah ikut.kalau tak elok jgn ikut ok hehehhe..

camne aku belajar dulu? ok first yang paling utama bagi aku..kita kenalah sayang n hormat dengan guru atau lecturer kita.walau macammana pun kita tak suka dia, plzz tolong jangan benci atau kutuk2 dia ok.SEBAB! kita kena ingat kalau kita bencikan lecturer tu pasti semua ilmu yang dia ajar susah nak faham sebab kita tak dapat berkat.nie mmg betul tau..

hmm kedua, kalau time2 nak study tu ingat sebelum kita buka buku tu bacalah doa penerang hati dulu ye. InsyaAllah apa yang kita baca tu senang nak faham n lebih mudah masuk.

pastu utk cara tulis nota tu rasanya masing2 ada teknik macam mana nak ingat kan. aku pun de teknik aku sendiri. tapi ingat,kita kena faham pe yang kita study. bukan hafal setiap patah perkataan tu.teringat plak bila lecturer ada cite yg de student dia tulis bulat2 jawapan yng sama mcam dalam buku. tapi apa yang kita dapat??

hmm kadang2 kita rasa mengantuk kan klu study.masa jam pertama nak study tu mmg perasaan mmg berkobar2..fuhh semangat nih!
MySpace
tapi masuk jam kedua...study dalam mimpi daa..
MySpace

so camne nak hilangkan perasaan mengantuk tu.klu akula aku lebih suka study sambil dengar lagu. kalau lagi boring buku tu sebab banyak sgt fakta2 n perkataan yang kena baca ala2
buku sejarah tu so dengarlah lagu2 yg rancak skit n pasang kuat2 mengikut tahap keMENGANTUKkan hehehe. sebab nak bagi otak kita BERJAGA sikit daa. teori aku laa bukan teori abraham maslow hehehehe.. :P
MySpace

tp ingat jgn sampai ganggu orang lain pulak tau.gunalah headphone ke ok!

MySpace

ohh ye lagi satu kita mesti ada seseorang yang kita jadikan dia tempat utk kita bersaing. kira macam berlumba laa.persaingan sihat takpe kan.mmg sesuatu yang baik.sebab bagi aku bila kita de seseorang utk bersaing, kita akan jadi lebih semangat n rasa berkobar2 nak study then nak dapatkan result yang bagus.betul tak?.kalau tak, rasa cam hambar je.. so korang tengukla kawan2 kat dalam kelas tu sapa yang pandai2. Tetapkan aim supaya suatu hari korang pun boleh berjaya macam dia juga.
MySpace

time exam pulak,kalau boleh time2 nak masuk dlm dewan tu tak payahla nak baca2 buku,tapi juz baca balik je nota2 kecik yang kita wat tu.sebab takut blank plak otak kan.isk mmg ada kes tau..oleh sebab terlalu gementar so masa dah ada kat dalam dewan exam semua yang kita study hilang camtu je..uihh bahaya nih.minta dijauhkan.emm lepas tu jangan lupa mulakan mjawab periksa dengan bismillah..ingat tau!


orang kata lepas jawab periksa jangan semak balik apa yang kita jawab sbb nak tenguk betul ke tak.tp bagi aku terbalik pulak.aku mmg semak sebab kalau jawapan salah tu mesti aku ingat dan tak kan ulang utk 2nd or final exam lagi. yelah coz dah terpahat dalam otak hehehe. tp nie terpulang kepada individu la ye.ikut keselesaan.sebab takut kalau ada yang rasa kechiwa sgt2 takut tak boleh fokus utk next paper pulak.

dan akhir sekali...doa dan doa...minta dan tawakal pada Allah setelah kita berusaha sebaik mungkin cuba yang terbaik jawab exam.

ooohh ada lagi satu pesanan. nie untuk adik2 yg aku tenguk ada sesetengah tu suka sangat selitkan perkataan macam "bodoh" bila cakap dalam perbualan seharian.
cth macam ayat " bla bla bla bla la bodoh.." Isk jangan macam tu..
ingat! kata-kata itu DOA! kalau dah lebih 44 kali dok sebut ayat2 gitu dalam percakapan kita..seolah2 mendoakan diri sendiri bodoh je.betul tak? kalau rasa2 susah sangat nak buang tabiat tu, cuba2la tukar sikit ayat lain macam pandai ke.. haa tenguk macam ayat nie " bla bla bla bla la pandai"

hmm tapi aku pun pantang juga orang cakap camni kat aku sebab macam nk cakap kita ni bodoh je tapi guna term 'pandai'.
MySpace
jadi janganlah cakap2 camtu kat kengkawan ye.
hmm Alhamdulillah kawan2 aku sume baik2... :)

oklah semua, aku harap tips2 yang tak seberapa nie dapat tolong bagi motivasi sikit utk improve skill study sume ye. ingat! biar Aim result for 4 Flat! or A!.. kalau tak tercapai pun kita stil bole gapai result yang TERBAIK antara yang BAIK.. :)

ok selamat study!!
MySpace

ohh pelangi..


" Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita PeLAnGi yang indah. "
"
"
hmm kiasan kat atas mmg selalu kita dengar kan. kiasan yang mmg rapat dengan hidup kita. pernah tak kita rasa seketika begitu sukarnya perjalanan hidup kita. kadang2 apa yang kita inginkan tak tercapai dan bukan seperti yang kita rancang walaupun seteliti mana dan sehebat mana perancangan kita dan akhirnya semua itu tidak mengikut seperti yang kita rancangkan. pernah tak lalui saat2 sukar apabila semua jalan yang kita lalui menemui jalan buntu.pernah tak rasa kesukaran yang amat2 sukar..sehingga kita rasa tiada yang dapat membantu kita sehingga kita terduduk termanggu menadah tangan kepada-NYA.pasti ada..semua pernah lalui..cuma mungkin dalam keadaan yang berbeza beza..

tapi ingatlah..setiap yang blaku pasti ada hikmah disebaliknya. Sentiasa ingat, Allah tidak akan menguji hambanya melebihi kemampuan hambanya itu sendiri. jadi bersabarlah...berdoalah..InsyaAllah dihujung jalan nanti pasti kita tahu jawapannya mengapa kita telah melalui jalan itu..
"
"
"
p\s: menulis sambil dialuni lagu autumn in my heart.. :)

hohoho~

aku dapat email bgtau yg hari rabu aritu kitaorg de event WGT.dalam email tu juga ada pesan suruh sume staff beli hadiah yg bharga max RM20. alamak apa aku nak beli ni huhu~ emm nanti de tukar2 hadiah.mungkin sempena perayaan X'mas ni skali kot.selain tu de gak sambut besday staff2 yang lahir dr bulan oct-dec.. aisey...jun takde ke hehehe :P


so sehari sebelum tibanya hari rabu,setiap dept kena kumpul hadiah masing2 n bagi kat HR.



taraa...nie la hadiah2 dari dept kitaorg..ISM. aku punya yg bawah sekali.haha jgn tanya pe yg aku bagi ek...biarlah rahsia hehehe.. em hadiah kak mala n bos siap de reben lagi.speselnye.. kitaorg sume tertanya2 agak2 apalah yang bos bagi dlm hadiah kotak kecik tu..macam mahal je hihihi :P



tibala hari yang ditunggu..tggu ke? tenguk tu.banyak gak hadiah ekk.masing2 kena wat cabutan undi utk ambil nombor sebab kat hadiah tu awal2 lagi dah taruk nombor.ohh ye sebelum acara kemuncak ni kitaorg de segmen lain.tp tak payahla cite ye.



time tgh dengar ceo berucap.tp sempat lagi posing kat belakang ekk.. :P


isk de org ambik gambo aku nih.senyum senyum~~



muka2 hapy sebab dpt hadiah..hihihi...



nie masa acara potong kek utk besday celebration~




kandid..masing2 tengah teruja buka hadiah masing2...


fuhh mmg gamat n bes tau. yela ikutkan hadiah tu datangnya dari kita2 semua juga sebab juz tukar2 hadiah je. hadiah pulak juz max RM20. so beli ape2 ajela asalkan cukup syarat hehehe. aku pun tak sangka yg aku dapat hadiah dari org yg tak jauh dari aku..org sebelah meja je..haha klakar betul.lagi klakar org yg dapat hadiah dari aku pun abg yang sama department ngan aku gak.fuhh abis akak2 departmnt aku tmasuk bos dok gelak kikiki kat aku.isk..
SSssssyyhh...jgn bocorkan rahsia tau.
"
"
hmm mmg klakar betul sebab bila tenguk hadiah yg banyak2 tu nampak cam mahal2 je..beso2 plak tu.then bila masing2 dah dapat hadiah tu lepas tu kena buka time tu gak..rupanya macam2 bentuk hadiah yg ada ek..ada yang dapat biskut..coklat..perhiasan meja..lampu.. baucer jusco.. dan yang palin bes..


bear pun ade..hihihihi (^_^)