Pages

Friday, October 9, 2009

K.E.R.E.T.A


minggu ni pun kat KL Sentral de wat pameran ttg kereta...dari Perodua.
aku ngan kak hema de gak singgah2 tgk kereta tu.hati tertarik gak ngan myvi nie.tapi adik aku dh pesan awal2 cop dia nk beli kete myvi. eleh...
MySpace
ok aku mmg dah berkira2 nak beli kete ni. maklumlah family aku takde kete lagi.mmg susah nak ke mana2 lagi2 time raya. sbb tu aku dah plan hope raya tahun depan aku dh ada kete.bole la kalau nak balik kg ke apa kan. seronoknya.... :)
MySpace
InsyaAllah awal tahun depan aku beli kete. skrg kena simpan duit dulu. akak2 + abg2 yg aku tanya tu suma kata kena simpan duit utk down payment byk2 dulu. nanti senang sikit.
nak beli kete apa? ok sebenarnya hati aku tertarik nak beli kete Persona..sungguh mempersonakan hati aku hehehe :P
emm tapi ramai sgt yg ckp kete ni tak bagus..cepat rosak la..betul ke ek.. hati berbelah bagi la pulak. aku tak nak la beli kete mahal2..biar ikut kemampuan dulu. byk lagi nk menabung utk lain kan. kalau kete SAGA ok tak? hmmmm

7 comments:

AiNeRzA said...

Nak beli kereta kalo memerlukan downpayment yg banyak adalah sesuatu yg agak ' salah' dari segi konsep perancangan kewangan...ia smmgnya membantu bulanan kita tapi x seberapa...tapi kalo beli rumah....downpayment banyak lagi bagusssssssssssssssss~~

Nor baizura said...

ooh betul ke..?ingat bulan2 nanti kurang banyak jugak bayar tiap bulan huhu.. agak2 down payment mesti ada berapa ek dlm tangan kalu nak beli kete.hmm apa2 pun thanks 4 ur information..(^_^)

Ita Nasreena said...

kita dh angkat viva elite satu..huhu..kita byr downpayment 6000..bln2 300++..better amik perodua bai..jgn amik proton..tp ikot ko la..just bg cadangan..:)

Nor baizura said...

wah murah ek tiap bulan bayar!besnye...tula kan ramai sgt yg cakap jgn beli kete proton hehe.skrg ni dlm plan samada nk beli Myvi or Saga.sbb ingat nak beli kete yg bole simpan byk brg gak kat bonet hehe. so better beli saga or myvi?...hmmm penin pk

Ita Nasreena said...

actually ikot budget ko..budget bulan2 ko mampu byr bape..then calculate downpayment ko nak byr bape..ko kna amik kira gak duit nak simpan bulan2..pastu bila dh amik keta ni kena pikir psl maintenance la apa la..bnyak nk pkai duit..lagi mahal keta ko bli lagi mahal la maintenance nya..tu x termasuk hal2 lain yg memerlukan duit..huhu..erm..saga ok la untuk family car..harga pn murah dr myvi x salah..survey2 la dulu harga..tgk kt laman web..:)

Nor baizura said...

hmm betul cakap ko tuh.kena kira gak bab2 maintenance sume. viva klu tak salah jimat minyak kan.dgr org yg kata la huhu.setakat ni kete ko de prob tak? sbb dgr2 kalu kete proton baru je beli dh wat hal.tp rasanya perodua ok. hmm nak kena wat kira2 nih~ n stat survey2 dlm tnet, thanks tau ita (^_^) besnya dah de kete sendiri hehe

Anonymous said...

aku pkai keter buruk jer..alhamdulillah.. :)

Post a Comment